vrijdag 30 september 2016

Grimm Heimat: het sprookjesachtige stukje Nordhessen.

Ga met ons mee op wandelreis door het boeiende Hessen, het land waar de gebroeders Grimm 200 jaar geleden leefden en hun wereldberoemde sprookjes schreven. Het is een streek van mysterieuze oude diepe bossen, burchten, mooie dorpen met vakwerkhuisjes, kabbelende beekjes en rivieren in een golvend kleurig sprookjeslandschap.Grimm Heimat

De Grimm Heimat in de Duitse deelstaat Noord-Hessen is de ideale bestemming voor een weekendje weg. Na zo’n goeie 500 km komen we al aan in het land van de Gebroeders Grimm, meer bepaald in het Werratal. Het is een geliefd kuuroord, maar voor ons staat het symbool voor enkele dagen relaxen en bovenal wandelen. Het balkonterras van Hotel Ahrenberg in Bad Sooden-Allendorf gunt ons een uniek zicht over beboste heuvels, kleurrijke landschappen, het rivierdal van de Werra en de Hoher Meißner als hoogste eyecatcher. Het kan nu al niet meer stuk. Daarenboven biedt het magnefieke hotel, gelegen in de kleine dorpskern met vakwerkhuisjes, alle comfort. Het is aspergetijd, dus het aanlokkelijke Spargelmenu smaakt opperbest, uiteraard gevolgd door een lekker toetje. Enkele uurtjes later laat het kingsize bed ons zalig indommelen.


Premiumwandelingen

Gepakt en gezakt staan we klaar voor een verkwikkende verkenning van het Werratal en haar premiumwandelingen. In Duitsland zijn de Steigs een begrip. Het zijn doorgaans wandelingen die van het ene punt naar het andere punt lopen en aan verscheidene criteria moeten voldoen. In het Werratal gaan ze nog een stapje verder en ontwikkelden ze met de Premiumtouren een aantal kwalitatieve dagtochten in lusvorm. Inmiddels zijn er al 16 dergelijke topwandelingen. De P1 Koningstocht (13 km) loopt over de Hoher Meißner, met zijn 754 meter meteen de hoogste berg van Noord-Hessen en de legendarische thuisbasis van Frau Holle, een sprookje van de gebroeders Grimm. De Söder Wald Premiumtour voert je langs kronkelpaden, meren en dichtbegroeide bossen. Zelf kiezen we voor de P4 Hessische Schweiz, een wandelroute langs talrijke spectaculaire uitzichten en de voormalige Duits-Duitse grensstreek (nvdr. de grens tussen het voormalige West- en Oost-Duitsland). Daarna stappen we in primeur de pas officieel geopende P16 Asbach-Sickenberg in de Eichsfelder Schweiz.Hessische Schweiz

Na het stevige ontbijt gaan we naar Hitzelrode, ingesloten door de heuvelrug Gobert. We hebben er afspraak met Carola Hotze, erkend natuurgids van het Naturpark Meißner-Kaufunger Wald. Carola wijst ons op enkele rotsformaties die boven de vlakte uitsteken. Daar moeten we dus heen, al bij al geen koud kunstje. We trekken meteen een beukenbos in, waar witte anemoon en maarts viooltje weelderig bloeien. Eens over een heuvelrug heen, bereiken we al vlug de eerste uitzichtpunten, die elkaar vrij snel opvolgen. Aan de Silberklippe wijst een bord en enkele grensstenen aan dat we nu op de Duits-Duitse Grenzweg lopen. Salzfrau en de Wolfstisch, beide op 471 meter, zijn de bekendste belvedères. Gezien we volop in de Grimm Heimat vertoeven, worden deze beide plaatsen gekenmerkt door sagen en mythen. De Wolfstisch valt op door een enorme natuurstenen offertafel ter ere van Wotan en zijn wolven. Wat verder staat een oude kalkoven die nu geklasseerd is als industriemonument en tegenwoordig dienst doet als vleermuizenverblijf. En dan stoten we onverwijld op de Grünes Band, de voormalige patrouilleweg van de DDR-grenstroepen. Sporen van het gewezen IJzeren Gordijn, dat de grens vormde tussen de beide Duitslanden, zijn nog amper te bespeuren met uitzondering van een klein herdenkingsbord dat de Muur hier pas op 28 december 1989 viel. Inderdaad, pas twee maanden na de val van de Berlijnse Muur wisten de DDR-grenstroepen eindelijk dat Oost- en West-Duitsland opnieuw verenigd waren. Tegenwoordig vormt de grensstrook een oogverblindend Groen Lint (Grünes Band), een ongerept natuurgebied waarbij wilde orchideeën, gele sleutelbloemen, meiklokjes en daslook in het voorjaar een weelderige bloemenzee vormen.

Schöne Aussicht

De beukenpaden – nu eens breed, dan opnieuw smal en fleurig ingekleurd – volgen elkaar snel op. Het pad leidt ons naar een rotsrand met de benaming Schöne Aussicht, een uitzicht dat zijn naam niet gestolen heeft. Ondanks de nevel kijken we uit op het kasteel Rothenstein met daarachter de Werra, het Söder Wald en de achterliggende heuvels. Met de Hohestein bereiken we het hoogste punt van de Premiumwandeling, waar na enkele steile bergflanken, een passage langs hoge rotswanden en uitgehouwen stenen trappen volgt. Carola weet te vertellen dat sinds kort de eerder schuchtere zwarte ooievaar er opnieuw komt broeden, maar dat ook wilde katten en lynxen zich hier weer thuis voelen. Nog een laatste maal van de wondermooie uitzichten genieten, waarna een afdaling door open beukenbos een onuitwisbare eerste indruk nalaat. 

Asbach-Sickenberg

Met de Premiumwandeling P16 krijgen we hier wellicht nog meer van, temeer we het overgrote deel van het traject lopen in de voormalige DDR of de huidige deelstaat Thüringen. In Asbach-Sickenberg ontdekken we Hofcafé Sickenberg, waar we onze knorrende maag stillen. Eigenares Kristina Bauer heeft er een klein biobedrijf met traditionele landbouwproducten en baat er eveneens een pension uit. Terwijl we van een heerlijke zelfgemaakte groentesoep uit de tuin van Kristina genieten, komen de tongen langzaam los. Asbach-Sickenberg werd in de nacht van 17 september 1945 door de zogenaamde Whisky-Wodka-Linie van deelstaat Hessen naar Thüringen verwezen. Het dorp keek jarenlang ongewild op het IJzeren Gordijn uit, volledig afgesloten van de westerse leefwereld. Voor onszelf is dit moeilijk te vatten, maar we merken duidelijk dat de kwestie tot op de dag van vandaag gevoelig ligt.Eichsfelder Schweiz

Asbach-Sickenberg vormt het vertrekpunt van de Premiumwandeling P16, een gezamenlijke verwezenlijking van de natuurparken Eichsfeld-Hainich-Werratal en Meißner-Kaufunger Wald. We lopen langs stukken die destijds het spergebied en de grensbarrière in de deelstaat Thüringen vormden. Ook nu is de wandeling meermaals gekleurd met prachtige zichten zoals van de Dietzenröder Stein, Asbacher Stein of de Rachelsberg. Halfweg verlaten we de wandelweg voor een bezoek aan het iets verder gelegen Grenzmuseum Schiffersgrund. Sinds 1991 herbergt het museum heel wat documenten over de Duitse splitsing en hereniging, en originele voorwerpen en voorzieningen uit de tijd van het IJzeren Gordijn. Het Grenzmuseum brengt een reëel beeld over de ontwikkeling van de Duits-Duitse grens van demarcatielijn tot zonegrens en tot IJzeren Gordijn.


Frau Holle


Het Werratal en dan vooral het natuurpark Meißner-Kaufunger Wald worden gekenmerkt door sagen en mythen over Frau Holle. Het bekende sprookje van de gebroeders Grimm vertelt het verhaal van Vrouw Holle die met haar kussens schudt. Op de Hoher Meißner alleen al worden tien legendarische plekken toegeschreven aan Vrouw Holle. De indrukwekkendste daarvan is wel de Vrouw-Holle-Vijver vlak bij het uitkijkpunt Schwalbenthal. De idyllisch gelegen vijver, waarnaast een meer dan drie meter hoog houten beeld staat, wordt beschouwd als ingang naar het onderaardse rijk van Vrouw Holle. In Vockerode, een dorp aan de voet van de Meißner, zitten Goldmarie en Pechmarie – als bronzen beelden – op hun put. Ze symboliseren het vlijtige Liesje en het luie Liesje.


Op de Grimm klimmen


Niet voor niks profileert Noord-Hessen zich als de Grimm Heimat. De bakermat van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm bevindt zich immers in Kassel, een middelgrote Duitse stad gelegen aan de rand van een prachtig wandelgebied. Ruim 200 jaar geleden schreven zij maar liefst 200 verhalen, deels uit eigen fantasie maar ook uit de overlevering. Roodkapje, Sneeuwwitje, De wolf en de zeven geitjes, Assepoester, Hans en Grietje, … zijn slechts een greep uit hun bekendste werken. De wereldberoemde sprookjes van de gebroeders Grimm werden inmiddels opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst voor documenten. In 2011 werd de Grimmsteig in het leven geroepen, een 84 km lange wandelroute langs het sprookjesland van de gebroeders Grimm en door ongerepte natuur. De route is onderverdeeld in vijf dagetappes, vat aan nabij het Söhrewald tot aan het Gläsnertal. Ook de Hoher Meißner en de top van de Bilstein liggen op het traject.

Wanderschule NiesteHet volledige traject van de Grimmsteig afstappen zien we niet meteen zitten. Gelukkig kunnen we terugvallen op Irmgard Janenzky van de Wanderschule Nieste. De benaming Wanderschule mogen we wel letterlijk nemen. Irmgard vertelt dat het de allereerste wandelschool in Duitsland is. De gemotiveerde wandelgroep voorziet workshops, begeleide belevingswandelingen, wandeluurtjes voor singles, seminaries rond gezondheid, kledij, kaartlezen en trainingstips. Daarnaast kan je er terecht voor het boeken van een gastenverblijf. De Wanderschule zorgt voor alles: de overnachtingen, het bagagetransport, het vervoer naar de start van de etappeplaatsen langs de Grimmsteig en de afhaling na de wandeling. De Wanderschule draagt duidelijk zorg voor veeleisende wandelaars. Zelf stappen we het laatste deel van de Grimmsteig, een etappe die ons via het Kaufunger Wald naar het Gläsnertal brengt.
Gläsnertal


Samen met Irmgard begeven we ons naar het Kaufunger Wald. Opnieuw wandelen we hier door een stuk ongerepte natuur, dan eens op een hoogte, wat later in het dal. Rommerode en Wickenrode, twee pittoreske dorpen, liggen op het pad langs een riviertje dat snel meandert in het diep uitgesneden Gläsnertal. Tussen 1446 en 1700 stond de vallei bekend voor haar glasblazers die het fijnste kristalglas produceerden. Vandaag rest alleen nog de metershoge houten sculptuur van een glasblazer. Enkele grensstenen wijzen er ons op dat we vertoeven op de scheidingslijn van het kuurvorstendom Hessen en het koninkrijk Hannover. Een picknicktafel nodigt uit voor een tussenstop: Irmgard tovert uit haar rugzak enkele vers gebakken broodjes en een Ahle Wurscht, een regionale gerookte worst. Smullen maar!


Niester Riesen


Met de Premiumwanderweg P11 Niester Riesen geraken we helemaal in de ban van de intrigerende sprookjeswereld van de Gebroeders Grimm. De wandeling, amper 5 km lang, wisselt bosdoorsteken door het Kaufunger Wald af met prachtige landschappen van koolzaadvelden. Niester Riesen is een markant houten sculptuur in de vorm van een oude noeste hoge boom. Halfweg komen we pal voor enkele exotische mammoetbomen te staan. Er hangt een sage aan vast, waarbij een woudgeest de belagers van de nabijgelegen burcht Sensenstein betoverde. Wie weet, kom je misschien de woudgeest op je wandeling nog tegen, want eenmaal per jaar komt Niester Riesen opnieuw tot leven! Aan de bosrand bevindt zich de Königs-Alm, een gezellige Beierse Stube met traditionele plaatselijke keuken en fris getapte Weissbieren uit het nabije Eschwege. Terug in onze verblijfplaats duurt het niet lang vooraleer we inslapen, net als in een sprookje van de Grimm Heimat!

@ Tekst Stefaan Bailleur
@ Foto's Nordhessen Tourismusverband, Frans D'Haeyere, Stefaan Bailleur

ALGEMEEN :

Toeristische info
Grimmsteig Touristik                                                                  Werratal Tourismus
Wilhelm-Heitmann-Platz 3                                                         Niederhorner Strasse 54
D-34329   NIESTE                                                                      D-37269 ESCHWEGE
Tel. : +49(0)5605 925 218                                                           Tel. : +49(0)5651 992 337
www.grimmsteig.de                                                                    www.werratal-vakantie.de

Wandelen

  • Langs het Werratal en de Grimmsteig lopen intussen al 16 premiumwandelroutes, die zich onderscheiden met het Duitse wandelkeurmerk. De routes zijn duidelijk bewegwijzerd met een gele aanduiding. De wandelkaarten samen met handige tips en weetjes zijn verkrijgbaar nabij het Natuurpark MeiBner-Kaufunger Wald , Wolfteroder Strasse 4a , D-37297 Berkatal-Frankershausen www.naturparkmeissner.de email : info@naturparkmeissner.de
  • De Grimmsteig lopend langs culturele hoogtepunten in het sprookjesland van de gebroeders Grimm is bewegwijzerd met een witte ‘G’. Waar mogelijk is bewegwijzerd met groene stikkers met een witte ‘G’ waarin het silhouet van de gebroeders Grimm verwerkt is. De wandelnetwerkkaart is te verkrijgen nabij Grimmsteig Touristik. Bijkomende info over de dagetappes en gps-tracks kan men downloaden via www.nordhessen.de/nl/grimm-pad
Logeren
  • We logeerden in het  Landidyll Hotel Berggasthof Ahrenberg , rustig gelegen aan de rand van het kuuroord Bad Sooden-Allendorf beschikt dit hotel over alle comfort voor enkele dagen onthaasting. In het landelijke restaurant worden fijne regionale gerechten gepresenteerd. Gasten kunnen eveneens gebruik maken van de spa in het hotel.   Hotel Ahrenberg – Auf dem Ahrenberg 5 – D-37242 Bad Sooden-Allendorf -  Tel.: +49(0)5652 9 57 30  - info@hotal-ahrenberg.dewww.hotel-ahrenberg.de
  •  Hof Sickenberg , het idyllisch vakwerkhuis  gerenoveerd tot pension met vier kamers.  De uitbaatster bezit tevens een bio-bedrijf en organiseert op geregelde tijdstippen leuke workshops o.a. bakworkshop in een historische leembakoven. Sickenberg 9 – D-37318 Asbach-Sickenberg – Tel.: +49(0)36 087 976 96 – info@hof-sickenberg.dewww.hof-sickenberg.de
  • Hike-appart ,  gezellige vakantiewoning gelegen in het bosrijke Gläsnertal.  De uitbaatster is eveneens voorzitter van de Wanderschülle Nieste .   Hike-appart – Am Brink 4 – D-34329 Nieste  Tel. : + 49 (0)5605 5991 -  hikeappart@web.de
Te doen
  •  Grenzmuseum Schifflersgrund , indrukwekkend museum met aandacht over de voormalige Duits-Duitse grens .   Mogelijkheid om het museum te bezoeken aan de hand van een audio-guide.  Dagelijks open tussen 10.00 & 17.00u Grenzmuseum Schifflersgrund - Platz der Wiedervereinigung 1 – D-37318 Sickenberg - Tel: +49 (0)36087 98409 info@grenzmuseum.de  www.grenzmuseum.de
  • Wanderschüle Nieste , als eerste wandelschool in Duitsland verzorgen ze wandelpakketten en wandelworkshops op maat.  Tevens staan ze in voor het onderhoud van de Grimmsteig en de organisatie van de Grimmsteig Tage, een XXL lange afstandswandeling van 23 tem 25 juni 2017. Wanderschüle Nieste -  Wilhelm-Heitmann-Platz 3  - D-34329 Nieste   Tel. +49 (0) 5605 925 218  www.wanderschule-nieste.de
Leuk adres
  •   Könings-Alm  in Nieste is de ideale plaats om na een fikse Grimmsteig wandeling halt te houden.  In de Beierse almhut kan je er terecht voor streekgebonden gerechten.  Ook groepen zijn welkom mits reservatie !  Tannenhütte 1 – D-34329 Nieste Tel : +49 5605 929 0628  www.koenigsalm.de
Streekspecialiteiten
  • Kloosterbrouwerij Eschwege. Precies 175 jaar brouwt deze kloosterbrouwerij de streekgebonden Jacobinus witbieren
  • Ahle Wurst, een gerookte zwarte smalle worst, koud bij brood te eten.