dinsdag 21 juni 2016

NIEUWE Erfgoedwandelroute in Westende

Westende is een badplaats zonder overbodige poespas. De stad leent zich perfect voor een familievakantie met een mooi breed strand en leuke winkels.  Ook naar wandelaars toe staat Westende bekend vanwege haar schitterende omgeving. Als je rust, ruimte en mooie landschappen zoekt kun je hier heerlijke wandeltochten maken. En er is hier een zalige frisse zeelucht.


Langs de erfgoedwandelroute kom je voorbij het Grand Hotel Bellevue - de rotonde @Westtoer

In het weekend opende Westtoer in samenwerking met de provincie en de gemeente Middelkerke een leerrijke erfgoedwandelroute van een 4-tal kilometer. Een uitstekende gelegenheid om in primeur kennis te maken met deze boeiende wandeling, die je leidt langs de vele getuigen van een roemrijk, maar ook knus verleden. Tijdens de wandeling ontdek je hoe Westende in de loop van de vorige eeuw evolueerde van een prestigieuze luxebadplaats tot een gezellig familiaal vakantieoord.


Villa Les Zéphyrs
Een kunstvilla uit het interbellum

De wandeling vangt aan nabij Villa Les Zéphyrs, een unieke kustvilla uit het interbellum. Het was de vakantiewoning van een rijke Gentse doktersfamilie. Tegenwoordig is het huis ingericht als museum. Je kan er ontdekken hoe een familie uit de jaren 1930 de zomervakantie doorbracht aan de Belgische kust. Authentieke voorwerpen, foto’s en interactieve elementen tonen je hoe een vakantiedag er in de jaren dertig uitzag. Ook de geschiedenis van Westende-Bad komt uitgebreid aan bod.


De Rotonde - Grand Hotel Bellevue @Toerisme Middelkerke
Metalen klinknagels leiden je verder

Metalen klinknagels waarop het Grand Hotel Bellevue afgebeeld staat leiden je verder langs het wandeltraject. Tussen de grote appartementsgebouwen vind je nog ware pareltjes van kustarchitectuur. Westende telt tientallen beschermde gebouwen of gebouwen in een beschermd dorpsgezicht. Als je door de Meeuwenlaan, de Duinenlaan, de Arendlaan of de Priorijlaan wandelt, kun je zo zien dat Westende ooit een kustplaats van de hogere klasse was. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kustplaatsje grotendeels verwoest, maar vanaf 1920 volledig heropgebouwd. Villa Josette een ontwerp van architect Fernand Symons is daar een mooi voorbeeld van. Net als het opvallend hoektorentje van Villa Mirandola. Op de Koning Ridderdijk kan je niet voorbij het Grand Hotel Bellevue van de befaamde Belgische architect Octave van Rysselberghe. Het wordt in de volksmond ‘ Rotonde ‘ genaamd. Het staat als een baken op de dijk van de badplaats en is een levende herinnering aan de bruisende Belle Epoque met haar unieke architectuur. Twee keer werd het hotel verwoest door oorlogsgeweld, maar het hield stand en is daarmee een uniek relikwie uit vervlogen tijd.

Caterpillar 5Bis 
Kunst van Wim Delvoye

Naast historische gebouwen passeert de wandelroute ook enkele hedendaagse kunstwerken. Zo kom je voorbij Caterpillar 5bis, een werk gerealiseerd door Wim Delvoye in het kader van Beaufort01. Het werk veroorzaakte destijds nogal een vreemde spanning door het samenbrengen van twee werelden die niets met elkaar gemeen hebben, namelijk de moderne tijden gesymboliseerd door de rupsbandtractor en de middeleeuwse wereld opgeroepen door de decoratiepatronen van een gotische kerk. Op een duin in de nabije omgeving van het Grand Hotel Bellevue bemerk je Olnetop. Het felgele abstracte kunstwerk van Nick Ervinck heeft iets monsterlijk en is gemaakt uit polyester en staal.

Warandeduinen @Westtoer
Langs mooiste natuurgebied van de Middenkust

Een de van de mooiste natuurgebieden van de Middenkust vormen de kalkrijke Warandeduinen. Je stapt via de erfgoedwandelroute langs een smalle duingordel die loopt over een lengte van ongeveer 2 km tussen Middelkerke en Westende. De breedte van de strook is beperkt, ongeveer 185 meter op het breedste punt. De watertoren van Middelkerke duidt het midden van het gebied aan. Het duinengebied ligt vlak aan zee, maar een belangrijk deel van de zee-invloed wordt verzwakt door de dijk, de appartementengordel en de koninklijke baan. De Warandeduinen zijn met de vele wandelpaden een echt wandelparadijs. Als je door de duinen wandelt, dan zal het je niet ontgaan dat er veel verschillende planten groeien. Soms is wit de hoofdkleur, maar even later geel of rood en in de winter groen. Momenteel staan er honderden orchideeën in bloei. De planten hebben zich aangepast aan de speciale omstandigheden dicht bij de zee: wind, zout, zand, extreme temperaturen en weinig water.
@ Tekst Stefaan Bailleur

ALGEMENE INFO :

Toerisme Middelkerke/Westende - Henri Jasparlaan 173 , 8343 Middelkerke - www.middelkerke.be -
westende.toerisme@middelkerke.be

Wandelen:


  • Via de Erfgoedwandelroute Westende stap je langs de vele getuigen van een roemrijk, doch knus verleden. Het traject volg je aan de hand van metalen klinknagels met een afbeelding van het Grand Hotel Bellevue. . De wandelkaart met extra info over de wandelroute is te koop tegen € 2,00 via de webshop van Westtoer
  • De wandelroute loopt grotendeels gelijk met het wandelnetwerk Kustwandelroute. De verstevigde wandelkaart kan je eveneens aankopen tegen € 6 nabij de plaatselijke toeristische diensten of via de webshop van Westtoer.

Logeren:


Leuk adresje in de nabijheid:


Geen opmerkingen: